BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Uzmanlar Ceset Üzerindeki Sinekler ve Böcekler Yardımıyla Ölüm Sebebini Bulabiliyor

Uzmanlar, cesetler üzerinde bulunan böceklerin ve sineklerin, ölüm yerini, zamanını ve ölümün oluş şeklini belirlemede önemli ipuçları sağladığını belirtiyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmetler Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Meltem Kökdener, bu alanda yaptığı çalışmalarıyla dikkat çekiyor. Kökdener, “Böcekler ve eklemler bacaklılar aslında saç, kan, kıl gibi önemli biyolojik delillerde suçun aydınlatılmasında önemli delilerdir” diyor.

Böcek ve Sineklerin Rolü:

Ceset üzerinde bulunan yaraların olduğu yerlerde konumlanan böcekler, bir suç mahallinde önemli fiziksel deliller sağlayabilir. Meltem Kökdener, “Sinekler ve böcekler cesedi çok kısa süre içinde buluyorlar. Tüm çürüme evreleri boyunca ceset üzerinde kalıyorlar. Belli böceklerin belli alanlara da spesifik olması da bize ölümle ilgili çok sayıda bilgi veriyor” ifadelerini kullanıyor.

Bilgi Veren Unsurlar:

Doç. Dr. Kökdener, cesetin bulunduğu ortamda hangi böcek türlerinin bulunduğu, bu böceklerin dağılımı, yayılışı gibi unsurlardan ölümle ilgili birçok bilgi elde edilebileceğini belirtiyor. Örneğin, bir travma bölgesindeki böcek yığılması, o bölgenin suçla ilişkilendirilmesine yardımcı olabilir.

Uyuşturucu Kullanımı ve İhmal Olayları:

Uyuşturucu kullanımı, intihar, ihmal gibi durumlarda da sinek ve böceklerin önemli ipuçları sunduğunu belirten Kökdener, “Uyuşturucu kullanan insanlar bildiğiniz üzere genellikle ailelerinden kopuk yaşıyorlar. İzole olarak yaşıyorlar. Ölümlerinden ne yazık ki uzun bir süre sonra cesetleri bulunabiliyor. Ölümün üzerinde 72 saatten fazla geçmişse diğer klasik parametreleri kullanmakta zorluk çekiyoruz. Ölüm zamanı ve ölüm nedeninin belirleme ile ilgili zorluk çekiyoruz. Ceset üzerinde bulunan böcekler bize ölümün nasıl meydana geldiği ile ilgili bilgi verirken kişinin herhangi bir ilaç veya uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığı ile ilgili bilgi verebiliyor” diyor.

Mirasta ve Sigorta Olaylarında Kullanım:

Sinekler ve böceklerin ayrıca miras ve sigorta olaylarında da kullanılabileceğini ifade eden Kökdener, örneğin bir trafik kazasında araç içindeki aile üyelerinin ölüm sıralamalarını belirlemede bu unsurların değerli bilgiler sağlayabileceğini vurguluyor.

Doç. Dr. Meltem Kökdener’in çalışmaları, suç mahalli incelemelerinde, ölüm nedeni tespitinde ve kriminal araştırmalarda sinek ve böceklerin önemli bir role sahip olduğunu gösteriyor. Bu canlılar, suçları aydınlatmada doğal birer dedektör gibi işlev görüyor.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku