BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Yazarlık ve gazetecilik mesleği ölüyor mu?

Gelişen teknolojiyle birlikte artan robot ve yapay zeka kullanımı iş yaşamını yeniden şekillendiriyor. ABD merkezli OpenAI firmasının geliştirdiği dil modeli GPT-3, sohbet botu versiyonuyla kullanıcılara açıldığından beri gündemde. Geliştirilen bu yapay zeka ile insanlar, sohbet botu ile ücretsiz konuşabiliyor, ona sorular sorup metinler yazdırabiliyor. Peki bu yapay zeka gerçekten yazarların işini elinden alacak mı?

CHATGPT nedir?

CHATGPT, OpenAI tarafından geliştirilen bir dil modelidir. Bu model, dil konusunda yüksek 

performans göstererek insanlardan daha yüksek bir dil işleme yeteneğine sahip olabilir.  CHATGPT, dil konusunda çok yönlü bir model olduğu için, dil konusunda çok farklı görevleri yapabilir, ancak yaygın olarak sohbet robotlarında kullanılır. Bu sohbet robotları, insanların sorularına doğru cevaplar verebilir ve insanlarla sohbet edebilir. CHATGPT, bu robotların dil işleme yeteneklerini geliştirir ve daha gerçekçi sohbet deneyimleri sağlar.

OpenAI, ilk olarak GPT-1 adlı sürümü 7 bin kitapla eğitmiş, daha sonra GPT-2’ye 8 milyondan fazla belgeden oluşan 40 GB’lık metin yüklemişti.

Mayıs 2020’de tanıtılan GPT-3 dil modeli, verileri işlemesini sağlayan 175 milyar parametreye sahip. Bu da onu şimdiye dek piyasaya sürülen en büyük model haline getiriyor.

Üçüncü sürüm o kadar başarılı oldu ki dünya genelinde büyük yankı uyandırmaya devam ediyor.

Firma halihazırda GPT-4 adını verdiği yeni sürüm üzerinde çalışırken, GPT-3’ün yazdığı metinler, halihazırda insanların yazdıklarından ayırt edilemez durumda.

Şirket yetkilileri, ChatGPT sayesinde kullanıcıların puanlarını ve geri bildirimlerini toplamayı ve bunları son sürümü geliştirirken rehber edinmeyi hedefliyor.

Diğer yandan ChatGPT’nin sorulara yanıt vermedeki yeteneği, Google’ın yerini alma ihtimalini de gündeme getirdi.

PEKİ, BU YAPAY ZEKA GAZETECİLER VE YAZARLARIN İŞİNİ ELİNDEN ALACAK MI?

Bunu ilk olarak yapay zekanın kendisine sorduk. Ancak bize verdiği cevapta sadece yardım amaçlı bir donanım olduğunu belirtti. 

Kimi uzmanlara göre, bu tip yapay zekaların okurları “saçmalıklara inandırma riskine” dikkat çekti:

Gerçek gazetecilerin ve yazarların işlerinden olmayacağını belirten uzmanlara göre, “kötü aktörler bu ve benzeri araçları kullanıp insanları yanlış yönlendirmek ve gerçeği bozmak için dev miktarlarda yanlış bilgiyi otomatik bir şekilde üretebilir.”

Öte yandan yazılımcıların kullandığı kodlama forumu Stack Overlow, OpenAI’a hazırlatılan kodlardaki hata oranının yüksek olması sebebiyle oradan elde edilen kodların sitelerinde paylaşılmasını geçici olarak durdurdu.

PEKİ BU YAZILIMIN BARINDIRDIĞI RİSKLER NELER?

Kimi uzmanlar da, ChatGPT ve diğer geniş amaçlı yapay zeka sistemlerinin etik ve sosyal açıdan bazı riskler oluşturduğunu söylüyor.

Bunlardan biri, yapay zekanın dezenformasyon yayma ihtimali.

İkincisi ise iş başvuruları, okul ödevleri ve burs başvuruları gibi şeyleri ChatGPT’ye hazırlatan kişilerin mevcut kurumlara ve hizmetlere zarar verme riski.

Ayrıca telif hakkı ihlali de bir diğer risk.

Uzmanlar, “Kişisel verilerin korunmasına dair kaygılar da var. Bu ve benzeri programlar sıklıkla internet kullanıcılarından etik olmayan yöntemlerle elde edilmiş verilerle eğitiliyor” diyor.

OpenAI yöneticisi Sam Altman ise ChatGPT’nin insan etkileşimiyle öğrenmeye devam ettiğini ve daha öğrenecek çok şeyi olduğunu söylüyor ve ekliyor:

“Yapay zekanın önünde daha çok yol ve keşfedilecek büyük fikirler var.

“Bu yolda engellerle karşılaşacak ve gerçeklikle temaslarımızdan öğreneceğiz.

“Bu bazen içinden çıkılması güç durumlara da yol açacak. Bazen gerçekten kötü kararlar da vereceğiz.

“Öte yandan bazen de son derece hızlı gelişerek büyük değer üreteceğiz.”

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku