BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Bakan Vedat Bilgin Staj Mağduru Kavramı Doğru Değil Dedi!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “staj mağdurları” ifadesinin yanıltıcı olduğunu ve prim ödenmeden emekli olunamayacağını belirterek konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin, staj yapmış olan kişilerin primlerini ödemeden emekli olmalarının mümkün olmadığını vurguladı.

Staj yapan bireyler için “staj mağduru” tabirinin doğru bir ifade olmadığını dile getiren Bakan Bilgin, prim ödenmeden emeklilik hakkının sağlanamayacağını hatırlattı. Primlerini ödemeyen kişilerin emekli olabilmesinin mümkün olmadığını belirten Bakan Bilgin, adı geçen kişilerin kendi adlarına sigorta primlerini yatırmaları gerektiğini ifade etti. Bu konuda işverenlerin sorumluluğunu da vurgulayan Bakan Bilgin, stajyerlerin primlerinin ödenmesi durumunda stajlarının gerçekleşebileceğini söyledi.

Ancak, bu açıklamaların stajyerlerin yaşadığı sorunlara çözüm getirmek adına nasıl bir uygulama planının olduğu ve işverenlerin bu konuda nasıl yönlendirileceği gibi detayları içermemesi dikkat çekmektedir.

Peki Staj Mağdurları Ne İstiyor?

Yaklaşık 1 milyon 200 bin staj ve çıraklık sigortası mağdurunun umudu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) çıkarılacak yeni bir yasaya bağlanmış durumda. 1999 öncesinde meslek liselerinde öğrenim gören ve staj süresi boyunca prim ödenmeyen bu öğrenciler, emeklilik konusunda adaletli bir çözüm talep ediyorlar.

Staj Mağdurları Yardımlaşma Dayanışma Derneği İzmir Temsilcisi Umut Dener, konuyla ilgili açıklamalar yaparak, yaşça kendilerinden daha genç olan meslektaşlarının erken emekli olabildiğini, ancak kendilerinin 15 ila 17 yıl daha çalışmak zorunda kaldıklarını belirtti. Dener, bu durumun ayrıcalıklı bir emeklilik talebi olmadığını, sadece adaletli bir yaklaşım istediklerini ifade etti.

Staj Mağdurları Yardımlaşma Dayanışma Derneği, meslek liselerinde öğrenim gören ve staj süresi boyunca prim ödenmeyen öğrencilerin haklarının korunması ve emeklilik konusunda eşitlik sağlanması için çaba sarf ediyor. Bu dernek, TBMM’den çıkacak yeni bir yasanın hayata geçirilmesini bekliyor ve bu sayede staj sürecinde prim ödenmeyen kişilerin emeklilik haklarının güvence altına alınmasını talep ediyor.

Staj ve çıraklık dönemlerinde prim ödenmeyen bu kişilerin yaşadığı mağduriyetin giderilmesi ve adaletli bir emeklilik sisteminin oluşturulması, söz konusu derneğin ve staj mağdurlarının ortak talebi haline gelmiştir. Bu konuda TBMM’nin harekete geçmesi ve yeni bir yasa çıkarması, staj mağdurlarının uzun süredir beklediği adil bir çözümün gerçekleşmesi anlamına gelecektir.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku