BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

“Staj mağdurları tek bir şey istiyor”

Staj yaptıkları dönemde çalışma günleri sayılmayarak emeklilik hakları ellerinden alınan staj mağdurları, adalet talep ediyor. Staj Mağdurları Derneği Başkanı Murat Bal, Meltem TV’de Parantez programına konuk olarak, karşılaştıkları sorunları detaylı bir şekilde anlattı.

Staj yapan gençlerin, iş hayatına adım atmadan önce deneyim kazanmaları ve mesleki becerilerini geliştirmeleri için staj yapmaları gerekmektedir. Ancak, maalesef bu staj dönemi, emeklilik hakları konusunda bir adaletsizlikle karşı karşıya kalmalarına sebep olmaktadır.

Murat Bal, programda şunları söyledi:

“8 Eylül 1999 öncesi yani EYT dediğimiz kesime giren staj ve çıraklık mağdurlarında. Buradaki hak talebi e-Devletimizde halihazırda gözüken işe girişlerimizin işe giriş olarak kabul edilmesi. 

Çok enteresan şekilde bazı şeyi görürsünüz ama ulaşamazsınız ya durumumuz o şekilde. 

Giriyoruz e-Devlet’e orda bir işe giriş görüyoruz ama bu girişimiz bizim emeklilikte geçerli sayılmıyor. Elimize bir sigorta kartı verilmiş, maaş almışız, hizmet akdiyle  çalışmışız. Yani kanunen çalışmanın tırnak içinde bütün şartlarını sağlamışız. Ama dönemin kanunun 3308 sayılı mesleki eğitim kanunu bizi bu haktan mağdur ediyor. Dünyada hiçbir uygulaması olmamasına rağmen Türkiye’de kısa vede kol uzun vade kol şeklinde ikiye ayırmış  bunu. Bizi kısa veye almış üzerimizden sadece hastalık ve meslek hastalığı primleri ödenmiş. Emeklilik ve yaşlılık primleri ödenmediği için de bugün itibariyle diyorlar ki “sizin o işe girişleriniz kabul edilmiyor.”

Burda 1999 öncesi 300 bin kişiye yakın bir insandan bahsediyoruz. Toplamda bu 500 binin üzerinde bir rakam ama bunların yaşlaşık 200 bini belki biraz daha fazlası EYT’de girmiş durumda o yüzden bu insanlara baktığımızda 250-300 bin kişi civarında bir rakam bu insanlar hakkının peşinde, emeklilik hakkının peşinde.

Şöyle bir örnek vereyim: Bu insanlara bir sigorta kartı veriliyor. Biz sigortamız başladı diye biliyoruz. Meğerki başlamamış.”

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
1
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku