BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Staj ve Çıraklık Mağdurları: Sorun Tek Bir Maddeyle Çözülecek

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasa tasarısı, 1 Mart 2023 tarihinde Türkiye’de yürürlüğe girmiş ve 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları kapsamıştı. Ancak bu yasa, 8 Eylül 1999 tarihinden önce staj sigortası başlatılanları içermemekteydi. Bu durumda, çıraklık ve staj mağdurları olarak adlandırılan vatandaşlar, EYT düzenlemesinin yeniden düzenlenerek mağduriyetlerinin giderilmesini talep etmektedirler.

Kocaeli Çıraklık ve Staj Mağdurları Derneği’nin Avukatı ve Başkan Yardımcısı Av. Ece Kaya, bu konuda yaptığı açıklamada, yaklaşık 1,5 milyon kişinin çıraklık ve staj mağduriyeti yaşadığını belirtmiştir. Kaya, sorunun tek bir kanun maddesiyle çözülebileceğini vurgulamıştır. Mağduriyet yaşayan kişiler, milletvekili adayları ve partilerin il başkanlıklarıyla görüşerek sorunlarının çözümü için çaba sarf etmektedirler.

Çıraklık ve staj mağdurları, endüstri meslek liselerinde okuyup, 3. sınıfta stajyerlik yaptıklarında haftanın 3 gününü fabrikalarda geçirmekteydiler. Bu kişilere Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) tarafından sağlıktan yararlanmaları için SSK kartı veriliyordu ve öğretmenler, onlara erken emekli olacaklarını söylüyorlardı. Ancak daha sonra öğrenildi ki bu kişilerin sigortalılık başlangıcı olmamıştı. Bu durum, stajyerlerin mağduriyetini ortaya çıkarmıştır.

Stajyerlerin mağduriyetine ek olarak, çıraklık mağdurları da endüstri, mobilya gibi sektörlerde çalışmaktaydı. Meslek sahibi olabilmek için endüstri meslek liselerine gönderilen çocuklar, çıraklık süresi boyunca haftanın 5 günü, bazen 6 günü çalışmakta ve 3 yılın sonunda kalfalık belgesi almaktaydılar. Daha sonra 3 yıl daha çalışarak ustalık belgesini elde eden çıraklar, toplamda 7,5 yıl süren bir süreci tamamlamaktaydılar. Ancak bu süreçte sigortaları yapılmamıştı ve emeklilik konuşulduğunda mağduriyetleri ortaya çıkmıştır.

Avukat Ece Kaya, çıraklık ve staj mağduriyetinin tek bir kanun maddesiyle çözülebileceğini belirtti. “Stajyerlik ve çıraklık sigorta başlangıcı kabul edilir” şeklinde bir kanun maddesinin çıkarılması durumunda, bu sorunun çözülebileceğini ifade etti.

Eski Bakan Vedat Bilgi’nin Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Vedat Bilgi’nin “Staj bir mağduriyet konusu değil. Staj bir eğitim. İş akdi stajla başlamıyor. Dolayısıyla EYT onu kapsamıyor” açıklamasını kabul etmeyen Av. Ece Kaya, stajyerlik ve çıraklığın angarya veya çocuk işçilik olarak nitelendirilemeyeceğini ve bu kişilerin iş kazaları geçirdiğini, uzuvlarını kaybettiklerini belirtmektedir. Kaya, bu açıklamanın talihsiz bir açıklama olduğunu düşünmekte ve sorunun düzeltilebileceğine inanmaktadır.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku