BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

2024 Emekli Kök Maaş Hesaplama

En düşük emekli maaşı ek zam oranı hesaplama nasıl yapılır? Kök maaş nedir, nasıl hesaplanır? En düşük emekli maaşı ne kadar? Zamlı Emekli maaşı ne zaman yatacak?

2024 yılında emeklilere yapılan ek zam kararları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarıyla netlik kazandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK), Bağ-Kur ve tarım emeklilerinin maaşlarına 5 puanlık artış yapılarak zam oranı yüzde 42.60’a yükseltildi. Bu kapsamda en düşük emekli maaşı yüzde 33.33 oranında artışla 7,500 liradan 10,000 liraya yükseltildi.

Emekli maaşlarına yapılan bu artış, kök maaşları da etkiledi. 2023 Temmuz ayında en düşük emekli maaşlarında yapılan yüzde 25’lik zam, kök maaşlara da yansıtıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada, “Bu kararlarla birlikte en düşük emekli maaşı alan vatandaşlarımızın maaşlarında önemli bir artış gerçekleşmiştir. Bu adım, emeklilerimize hak ettikleri değeri verme amacını taşımaktadır” dedi.

Kök Maaş Hesaplama:
En düşük emekli maaşını alan emeklilerin çoğu, hak ettikleri gerçek aylıklarını bilmedikleri için maaşlarına yapılan zamların kök maaşlarına etkisini tahmin edemiyorlar. Ancak, e-Devlet şifresi olan SSK ve Bağ-Kur emeklileri kolayca kök maaşlarını tespit edebilirler.

  • SSK’dan emekli olanlar için e-Devlet’e giriş yapıp “4A Emekli Aylığı” yazarak çıkan ilk bağlantıya tıklamaları gerekiyor. Ardından, “Detay” kısmına tıklayıp “5510 Ek 19 Miktarı” yazan yerdeki tutarı 7,500 liradan çıkardıklarında kök maaşlarını ek ödeme dahil bulabilirler.
  • Bağ-Kurlular ise e-Devlet’e girip “4B Emekli Aylığı” yazarak çıkan ilk bağlantıya tıklamaları gerekiyor. Daha sonra, “4B Emekli Aylık Bilgilerinize ait barkodlu belge almak istiyorsanız tıklayın” seçeneğine tıkladıktan sonra karşılarına çıkan pencerede “Ek Madde 19 İntibak Fark Tutarı” yazan yerdeki rakamları 7,500 liradan çıkardıklarında kök maaşlarını ek ödeme dahil bulabilirler.

Maaşların Yatış Tarihi:
SSK’lı emekliler her ayın 17-26’sı arasında, Bağ-Kur’lular ise her ayın 25-28 arasında emekli maaşını çekebiliyorlar. Eğer bu tarihlerde zam düzenlemesi yetişmezse, zam farkının ayrıca yatırılması için belirli bir tarih beklenmesi gerekebilir.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku