BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Türkiye’de 24 Şehir ve 110 İlçe Fay Hattı Üzerinde

Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Türkiye’nin deprem riskine odaklanarak, özellikle Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolu üzerindeki Balıkesir ve çevresindeki fay hatlarına vurgu yaptı. Aykan, bölgenin tarihsel deprem aktivitesini analiz ederek, 5.1 büyüklüğündeki Gemlik depremini değerlendirdi. Depremin Kuzey Anadolu Fayı’nın kuzey kolundan kaynaklanmadığını belirten Aykan, buna rağmen bölgedeki fay hatlarının potansiyel tehlikesine dikkat çekti.

Aykan, özellikle Balıkesir ve ilçelerinin, Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolu üzerinde konumlanmış önemli fay segmentlerine sahip olduğunu vurguladı. Bu fay segmentlerinin, tarihsel olarak 7’nin üzerindeki büyüklükte depremlere yol açtığını belirterek, bölgedeki deprem tehlikesinin yüksek olduğunu ifade etti. Balıkesir’deki 20’den fazla fay segmentinin 7 ve 7.2 büyüklükte depremler üretebilecek potansiyele sahip olduğunu açıkladı.

Türkiye genelinde 24 şehrin, 110 ilçenin ve 500’den fazla mahallenin 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üreten fay zonları üzerinde yer aldığını belirten Aykan, bu bölgelerde yaşayan insanların büyük risk altında olduğuna dikkat çekti. Özellikle sismik boşluk olarak tanımlanan, kırılma zamanı gelmiş fayların büyük risk oluşturduğunu vurgulayarak, bu bölgelerdeki binaların ve altyapının depreme dayanıklı hale getirilmesi çağrısında bulundu.

Aykan, Türkiye’nin deprem riskini azaltmak için deprem master planlarının yapılması, kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi, yapıların deprem etkilerine karşı güçlendirilmesi ve zemine uygun binaların inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Depremle mücadelede bilinçli bir toplum oluşturmanın önemine dikkat çeken Aykan, bu çabaların zaman kaybetmeden hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku