BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

SGK Prim Tablosu Güncellendi! Kademeli Emeklilik ve Bağkur Primlerine Eşitleme! Erken Emeklilik Gerçekleşti

Son dönemde Türkiye’de emeklilik sistemine ilişkin önemli bir düzenleme gündemde. Bağ-Kur’luların emeklilik hakkını etkileyen prim sayısı konusundaki düzenlemeler üzerinde çalışmalar sürüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konu hakkında yaptığı açıklamalarda, yeni düzenlemenin hayata geçirilmesi konusunda kararlı olduklarını vurguladı. Planlanan düzenleme ile Bağ-Kur’luların emekli olabilmesi için gereken prim gün sayısının 1800 gün azaltılması hedefleniyor. Böylelikle küçük esnafın daha erken emeklilik hakkına sahip olması amaçlanıyor. Özellikle, 7200 gün prim ödemiş olan kadınlar 58 yaşında, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilecekler.

Bu düzenlemeyle birlikte malulen emeklilik için de belirli şartlar belirlendi. En az 10 yıldır sigortalı olma ve 1800 günlük prim ödemesi yapma gibi temel şartların yanı sıra, iş gücü kaybının sigortalı çalışmaya başladıktan sonra oluşması ve bu kaybın oranının en az %60 olması gerekiyor. Ayrıca, malulen emeklilik için farklı sigorta türlerine göre işten ayrılma veya faaliyet sonlandırma gibi kriterler de bulunuyor.

Hastalıkların iş gücü kaybı üzerindeki etkisi de değerlendirme kapsamında önem taşıyor. Fiziksel veya ruhsal hastalıkların iş gücü kaybına etkisi, hastalığın türü ve derecesi göz önünde bulundurularak belirleniyor. Örneğin, iş verimini en az %60 oranında düşüren görme bozuklukları gibi durumlar malulen emeklilik kapsamında değerlendirilebiliyor.

Bakan Işıkhan, Bağ-Kur emeklilik düzenlemesiyle ilgili yaptığı açıklamalarda, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak için gereken adımları atmaya devam edeceklerini ifade etti. Bu çerçevede, Bağ-Kur prim ödeme gün sayısının 9000’den 7200’e düşürülmesi yönünde çalışmaların sürdüğünü ve bu konuda bir söz verdiklerini dile getirdi. Prim düzenlemesiyle küçük esnafın emeklilik sürecindeki yükünün azaltılması ve erken emekliliğin teşvik edilmesi hedefleniyor.

Yasal düzenlemelerle birlikte, prim günü sayısının düşürülmesiyle ilgili bazı detaylar ortaya çıktı. Özellikle, 7200 prim gününü tamamlayan Bağ-Kur’luların geri ödeme almayacağı ve emeklilik için belirli bir yaş sınırının olduğu belirtildi. Ancak, düzenlemeden bütün Bağ-Kur’luların yararlanamayacağı ve belirli koşulları sağlamalarının gerekeceği unutulmamalıdır.

Yasal düzenlemenin iş gücü piyasasına etkisi ve küçük işletmelerin prim indiriminden faydalanma koşulları da detaylı bir şekilde ele alınacak. Özellikle, 10 ve altı çalışan işyerlerinde çalışanların yararlanması gibi sınırlamaların olabileceği belirtiliyor. Şirket sahipleri ve büyük işletmelerin bu düzenlemeden farklı şekilde etkilenebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Sonuç olarak, yeni düzenlemeyle birlikte Bağ-Kur’lular için emeklilik sürecinde önemli değişiklikler yaşanması bekleniyor. Özellikle, erken emeklilik için gerekli şartların yeniden belirlenmesi ve prim gün sayısının düşürülmesiyle birlikte küçük esnafın emeklilik hakkı güçlendirilecek.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku