BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Staj ve Çıraklık Mağdurları Seslerini Duyurmaya Devam Ediyor

Türkiye genelinde binlerce kişi, zorunlu staj ve çıraklık yapan çalışanların emeklilik haklarına ilişkin adaletsizliği protesto etmek amacıyla eş zamanlı basın açıklamalarında bulundu. Staj ve Çıraklık Sigortası Mağdurları Federasyonu tarafından organize edilen etkinliklerde, çalışanlar SGK tescilli işe giriş tarihlerinin emeklilik başlangıcı olarak kabul edilmesini talep etti.

Federasyon Başkanı Murat Bal, Kadıköy’de gerçekleşen basın açıklamasında, 1986 yılında çıkarılan 3308 sayılı yasa ile zorunlu staj ve çıraklık yapanların işe giriş tarihlerinin SGK tarafından kabul edilmemesinin ve bu nedenle emeklilik haklarının ellerinden alındığının altını çizdi. Bal, çalışanların staj ve çıraklık dönemlerinde SGK tarafından işe giriş tarihli ve tescil numaralı sigorta kartları verilerek aldatıldıklarını, ancak sonrasında bu tarihlerin değiştirilerek mağduriyet yaşandığını belirtti.

Dünya genelinde kısa kol ve uzun kol sigorta ayrımı olmadığını ifade eden Bal, Türkiye’deki bu uygulamanın özgünlüğüne dikkat çekti. SGK’nın sistematik bir şekilde staj ve çıraklık yapanları mağdur ettiğini söyleyen Bal, emeklilik hesaplarında fiilen çalışılan ve SGK kayıtlarında açıkça görünen ilk işe giriş tarihlerinin kabul edilmesi gerektiğini vurguladı.

Bal, benzer sorunun kadın doğum borçlanmasında da yaşandığını belirterek, haksızlıkların sona ermesi için mücadele ettiklerini söyledi. Türkiye genelinde eş zamanlı düzenlenen basın açıklamalarına katılan binlerce kişi, “staja ve çırağa adalet” pankartları ile taleplerini dile getirdi.

Bu mağduriyetin çözülmesi için yapılan mücadele, saha çalışmaları, siyasi görüşmeler ve sosyal medya kampanyalarıyla sürdürülüyor. Staj ve Çıraklık Mağdurları, hakkaniyetli bir çözüm talep ederek, emeklilik haklarından yoksun bırakılmamalarını istiyor.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku