BUZDAĞI HABER
Güncel ve son dakika haberlerin adresi

Kilo vermek isteyenlere Aralıklı oruç herkes için uygun mu? Yan etkisi var mı?

Uzman Diyetisyen Ayşen Kızıldağ, popüler kültürün gözdesi haline gelen aralıklı oruç konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Yapılan çalışmalara dayanarak aralıklı orucun, geleneksel kalori kısıtlı diyetlerle karşılaştırıldığında kilo vermede üstün olmadığını belirten Kızıldağ, konuyla ilgili çeşitli noktalara vurgu yaptı.

Aralıklı orucun, günün belli periyotlarında yeme ve açlık döngüsüne odaklanan bir beslenme yaklaşımı olduğunu ifade eden Kızıldağ, farklı yöntemlerin bulunduğunu ve bunların günün 14, 16 ve 24 saati aç kalma gibi çeşitlilik gösterdiğini açıkladı. Ancak, bilimsel çalışmaların bu yöntemin kilo vermede geleneksel diyetlerden daha etkili olup olmadığı konusunda net bir sonuç ortaya koymadığını belirtti.

Aralıklı orucun olumlu etkileri arasında insülin duyarlılığını artırma, kan şekerini düzenleme, oksidatif stres belirteçlerini olumlu etkileme, yaşlanma sürecini iyileştirme gibi birçok faktör bulunduğunu dile getiren Kızıldağ, ancak kilo verme konusunda geleneksel kalori kısıtlı diyetlerle aynı etkinin görülmediğini ifade etti.

Diyetisyen Kızıldağ, aralıklı orucun yan etkileri arasında baş dönmesi, sinirlilik, halsizlik, kabızlık gibi durumların yer aldığını ve özellikle kadınlarda uzun süreli açlık durumunun adet düzensizlikleri ve yağlanma gibi sorunlara yol açabileceği konusunda uyardı. Ancak, her bireyin farklı bir tepki gösterebileceğini ve bu nedenle genelleme yapmanın doğru olmadığını belirtti.

Kızıldağ, aralıklı oruç programının herkes için uygun olmadığını vurgulayarak, kişiye özel, sürdürülebilir, yeterli ve dengeli bir beslenme programının en doğru seçenek olduğunu söyledi. Ayrıca, aralıklı oruç programının bir diyetisyen tarafından uygulanması gerektiğini belirterek, beslenme yetersizliği riskine karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Tepki Göster
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
yorum Yap

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku